výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

DRUHÁ POLOVINA ZÁŘÍ - PODPORA SLINIVKY

ZÁŘÍ se nám přehouplo do své druhé poloviny, moji milí!

Taky máte pocit, že to strašně letí? Jak jste zvládli začátek školního roku? Doufám, že už se u vás vše ustálilo a uklidnilo, děti si pomalu zvykají na školku a školní lavice a s tím spojené povinnosti. A my maminky snad už budeme mít čas se nadechnout. Začínající podzim je spojen s pocity melancholie, splínem, že léto už je nenávratně pryč, nic se nám nechce, můžete se cítit více unaveni a s tím, jak klesá ranní teplota venku, přicházejí první nachlazení. 

Co se děje v tomto období v našich tělech? Nejzatíženějším orgánem v druhé polovině září je slinivka

Opět na začátek krátké opakování z anatomie:  Slinivka břišní čili pankreas je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy. Velikost lidského pankreatu je 12–16 cm, šířka 1,5 - 3 cm a váha 60-90 g.  Leží pod bránicí v horní části břišní dutiny a je uložená přímo pod žaludkem. Funkčně tato žláza splňuje kritéria žlázy s vnější i vnitřní sekrecí. Většina objemu tkáně pankreatu je určena k výrobě pankreatické šťávy (= enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny), jež je následně odváděna do dvanáctníku. Pouze 1,5 % objemu pankreatu tvoří buňky produkující neméně důležité hormony jako inzulín a glukagon, které regulují hladinu krevního cukru a přispívají k trávení.

Nejsilnější energie slinivky je každý den dopoledne mezi 9. a 11. hodinou, nejslabší pak večer mezi 21. a 23. hodinou.

Mezi nejznámější nemoci spojené se slinivkou patří cukrovka, způsobená nedostatečnou tvorbou inzulínu. Mezi první příznaky cukrovky patří - neuhasitelná žízeň a vylučování enormního množství moči. Základem většiny problémů se slinivkou jsou potíže se žlučníkem a ucpanými žlučovody, protože slinivka má se žlučníkem společný vývod do dvanáctníku - první krátký úsek tenkého střeva.Může se stát, že dojde k ucpání tohoto vývodu. Schopnost trávení potravy je tak velmi omezena nebo dokonce naprosto pozastavena. Nedostatek trávicích enzymů se projevuje poruchami trávení, průjmy, slabostí, hubnutím a ve finále to pak může vést až k zánětu slinivky neboli pankreatitidě.

Slinivka ovlivňuje veškeré sliznice v těle, proto se její problémyse objevují ve všech slizničních orgánech od poruch trávení přes dýchací potíže až po poruchy menstruace.

Z duchovního pohledu je slinivka spojena s láskou, naší schopností ji přijímat i dávat. Zkuste být tolerantnější, nebojte se, že vás nikdo nebude milovat. Nekritizujte ostatní ani sebe, nepodceňujte ostatní ani sebe a mějte se rádi.

A jak tedy v září a nejen v září pomoci naší slinivce a co jíst?

  • Slinivka (stejně jako slezina) miluje vše sladké! Ale pozor – přiměřenost a přirozená sladkost jí prospívá, nadbytek jí škodí.
  • Jezte zralé sladké ovoce– jsme v období, kdy dozrávají jablka, hrušky, švestky, to je to pravé.  Pokud máte slinivku oslabenou, pozor na slupky ovoce a také na zrníčka v bobulovinách. Ovoce raději jezte samostatně a nekombinujte v jednom jídle s jinými druhy potravin a se zeleninou.
  • Jezte zeleninu – opět zmíním dýni, protože je královnou tohoto období, dále pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i klasické brambory, brokolice. Pozor na cibuli a česnek, pokud máte trávicí potíže, vždy je dostatečně tepelně upravte.  Skvělé jsou zeleninové vývary, syrová zelenina vám večer neudělá nejlépe.
  • Z obilovin jsou nejvhodnější jáhly, pohanka a rýže. Kaše bych doporučila sladit spíše sušeným ovocem. Celkově nikomu neuškodí v tomto období omezení příjmu pšenice a pečiva a to jakéhokoli.
  • Z bylinek a koření volte opět ty, co podpoří trávení - zázvor, skořice, kmín, kurkuma, kardamon, máta, fenykl, šalvěj, petržel a pažitka. Pozor na příliš ostré koření, ty slinivka nerada.
  • Hodně pijte! Ideální jsou čaje a vlažná či teplá voda, při problémech se slinivkou je potřeba naprosto vyloučit alkohol a kávu.  Pro detoxikaci slinivky se doporučuje pití Zaječické hořké minerální vody.
  • Vyhněte se sladkostem, bílému rafinovanému cukru, když musíte, slaďte medem nebo melasou. Omezte tučná jídla a tučné mléčné výrobky. Pokrmy připravujte na kvalitním tuku, ideálně na ghí.
  • Nejezte pozdě večer a dobře kousejte, jezte pomalu a v klidu.
  • Při akutních problémech slinivky (a nejen při nich) zařaďte půst.
  • Při úpravě pokrmů zapomeňte na smažení a různá průmyslově vyráběná dochucovadla jako marinády, kořenící směsi a dresinky. Čím jednodušší dochucování, tím lépe. Opravdu většinou stačí jen trocha soli a bylinky.
  • Klasická rada – hýbejte se, slinivka patří k prvku Země, takže jí potěší třeba práce na zahrádce.
  • V aromaterapii – zkuste opět růži, která potěší srdce, nebo citron, ten je výborný na čistění krve, zbavuje tělo horkého, vlhkého hlenu a detoxikuje.
  • Udělejte si radost a kupte si náramek či náušnice s Rodochrozitem, což je kámen, který   harmonizuje citovou, duševní i tělesnou stránku. Svými jemnými vibracemi v nás uvolňuje veškeré tlaky a otevírá naše srdce nesobecké lásce a léčí emoční rány, podporuje intelekt a kreativitu. Pohání nás ke změnám a přináší nám věci, po kterých opravdu toužíme. 

Takže radím – stejně jako se zklidňuje příroda, zklidněme se i my a otevřme svá srdce.

Krásnou druhou polovinu září s dostatkem lásky vám přeje                       

Zuzana, Výživou ke změně

/Zdroje: knihy o výživě a ájurvédě, Wikipedie, Léčivé přírodní energie, NaturShop