výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

BEZLEPKOVÝ KOLÁČ Z POLENTY S JABLKY

Suroviny:

  • 60 g kukuřičné polenty
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 60 g mletých mandlí nebo oříšků
  • 3-4 polévkové lžíce medu
  • 70 g másla nebo ghí
  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 3-4 jablka
  • Skořice, citrónová kůra
  • Mandlové lupínky, ovesné vločky

Postup:

V míse smícháme polentu, kukuřičnou mouku a mleté mandle, přidáme kypřící prášek, skořici a citrónovou kůru. Vmícháme tvaroh, vejce, rozpuštěné máslo a med.
Dortovou formu nebo menší pekáč vymažeme máslem a vysypeme kukuřičnou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto.

Navršíme nakrájená jablka, mandlové lupínky a skořici, nebo můžeme posypat ovesnými vločkami opraženými na kousku másla, které zakapeme lžící medu nebo třtinového cukru.

Pečeme cca 40 minut na 160 stupňů.