výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

BEZLEPKOVÝ MRKVOVÝ DORT

Suroviny:
1/2 hrnku oleje - ideální je kokosový panenský, ale klidně použijte i obyčejný řepkový
1/2 hrnku jablečného pyré - můžete povařit jablka či použít neslazenou dětskou výživu třeba z DM
3 lžíce lněného semínka rozmixované s cca 8 mi lžícemi vody (nebo 1-2 vejce), chia semínka (pokud chcete, také pomohou zahustit hmotu)
3 hrnky nastrouhané mrkve
1 a 1/2 hrnku třtinového cukru (nebo část cukru nahraďte medem či agáve sirupem)
2 hrnky rýžové nebo jahelné mouky (případně klasické polohrubé nebo jakékoliv celozrnné, je to čistě na vašich chutích a potřebách)
1/2 lžičky soli
1 lžička sody nebo kypřícího prášku z vinného kamene
2 lžičky skořice
Špetka muškátového oříšku a sušeného mletého zázvoru, skořice dle chuti
Navíc můžete přidat různé ořechy, kokos, ananas, rozinky, kustovnici apod.

Postup:
Smícháme olej a jablečné pyré, rozmixované lněné semínko s vodou, chiu a cukr, dobře promícháme, poté přidáme mrkev. V jiné misce smícháme všechny zbývající suché ingredience. Následně obě směsi smícháme a nalijeme do pekáčku nebo nebo klasické dortové formy, kterou předem vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečicím papírem.
V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 40-50 minut.

TIP: Zdobíme polevou - buď klasickou citronovou, ale já doporučím zdravější a luxusnější verzi - polevu z datlí a kešu ořechů. A ozdobbte datlemi a ořechy.

Suroviny:
1 hrnek nesolených kešu
cca 5 datlí
cca 100 ml kokosového mléka

Postup: Kešu a datle doporučuji předem namočit. Pak je společně rozmixujeme s trochou kokosového mléka, to potom přidáváme postupně až do dosažení požadované konzistence krému. Krém nechte před zdobením dobře vychladnout v ledničce.