CIZRNOVÝ SALÁT
Suroviny - na velkou mísu salátu (nemá smysl dělat méně, protože žádné množství není dost):
- 2 plechovky cizrny v nálevu (lze koupit i v bio kvalitě třeba v Tescu, DM)
- 1 větší mrkev
- řapíkatý nebo klasický celer - cca 2 řapíky
- 4 kyselé okurky
- 1 cibule
- mořská řasa (doporučuji méně výraznou Arame)
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- kopr (nebo jinou bylinku dle vaší obliby
- 1 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
- sůl, pepř
- Sojanézu (nebo kvalitní majonézu - koupíte opět třeba v DM od Alnatury).
Postup:
Cirznu slijte z plechovky a propláchněte vodou, dejte do mísy a rozmačkejte třeba šťouchadlem na brambory. Nebo trošku rozmixujte tyčovkou, konzistence je na vás, lepší je kuličky cizrny jen lehce rozmačkat.
Zeleninu nakrouhejte najemno v mixéru nebo nakrájejte nožem, dejte k cizrně, přidejte nasekaná slunečnicová nebo jiná semínka, koření, droždí, bylinky, řasu a Sojanézu.
Hezky promíchejte. Nechte proležet a vychladit.
TIP: Podávejte jako sendviče z kváskového chleba nebo jiného kvalitního pečiva, s listem salátu a rajčátky.