výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

CIZRNOVÝ SALÁT

Suroviny - na velkou mísu salátu (nemá smysl dělat méně, protože žádné množství není dost):

  • 2 plechovky cizrny v nálevu (lze koupit i v bio kvalitě třeba v Tescu, DM)
  • 1 větší mrkev
  • řapíkatý nebo klasický celer - cca 2 řapíky
  • 4 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • mořská řasa (doporučuji méně výraznou Arame)
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • kopr (nebo jinou bylinku dle vaší obliby
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • Sojanézu (nebo kvalitní majonézu - koupíte opět třeba v DM od Alnatury).


Postup:
Cirznu slijte z plechovky a propláchněte vodou, dejte do mísy a rozmačkejte třeba šťouchadlem na brambory. Nebo trošku rozmixujte tyčovkou, konzistence je na vás, lepší je kuličky cizrny jen lehce rozmačkat.

Zeleninu nakrouhejte najemno v mixéru nebo nakrájejte nožem, dejte k cizrně, přidejte nasekaná slunečnicová nebo jiná semínka, koření, droždí, bylinky, řasu a Sojanézu.

Hezky promíchejte. Nechte proležet a vychladit.

TIP: Podávejte jako sendviče z kváskového chleba nebo jiného kvalitního pečiva, s listem salátu a rajčátky.