výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

DOMÁCÍ MÜSLI

Co potřebujete?

  • Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
  • Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
  • Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
  • Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte ideálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
  • Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
  • Skořice

Postup:

Ořechy nakrájíte na menší kousky, sušené ovoce taky, pokud vám vcelku nevyhovuje. Dáte na plech vyložený papírem, promícháte, můžete přidat skořici. Pečete asi 15 minut na 160 stupňů a pak zakapete medem nebo sirupem a už jen "dosušíte" na 110 stupňů tak 30-45 minut. Občas prohrábněte vařečkou.

Nakonec dejte do vzduchotěsné sklenice..... ráno vmíchejte do jogurtu (vyzkoušejte i kozí) nebo rostlinného mléka a dobrou chuť! 

Díky kvalitním ořechům to samozřejmě není nejlevnější záležitost, ale hlavně více, co jste si do směsi dali a základem není rafinovaný cukr.