DÝŇOVÁ POLÉVKA
Suroviny:
- 500 g dýně
- 1 šalotka nebo jiná cibule
- Olej řepkový nebo slunečnicový nebo ghí
- 100 ml rostlinné nebo klasické smetany
- domácí zeleninový vývar nebo voda a Würzl
- Sůl, pepř, šalvěj, muškátový oříšek, šafrán, Medvědí česnek
- + Dobrá nálada od Sonnentor
+ Sluneční polibek od Sonnetor a zázvor, případně chilli - pro pikantnější verzi - Navíc: Dýňová semínka, Gomasio, dýňový olej, Bílé pečivo na krutony, parmazán
Postup:
Dýni nakrájíme na malé kostičky, cibuli také nakrájíme. Do hrnce dáme lžíci ghí nebo oleje, orestujeme cibulku, přidáme dýni. Zalejeme zeleninovým vývarem nebo vodou a přidáme kostku Würzlu a koření. Vaříme cca 20-30minut, do té doby, než je dýně měkká. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přilejeme smetanu, lehce povaříme.
Polévku na talíři dochutíme dýňovým olejem, posypeme Gomasiem nebo dýňovými semínky.
TIP: Pokud chcete mít dýňovou polévku jako jediný a plnohodnotný chod třeba k obědu, je dobré do ní přidat červenou čočku (loupanou, půlenou). Jídlo tak bude obsahovat i dostatek bílkovin. Stačí, když propláchnutou čočku orestujete na cibulce spolu s dýní a společně povaříte a rozmixujete.