výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Suroviny:

  • 500 g dýně
  • 1 šalotka nebo jiná cibule
  • Olej řepkový nebo slunečnicový nebo ghí
  • 100 ml rostlinné nebo klasické smetany
  • domácí zeleninový vývar nebo voda a Würzl
  • Sůl, pepř, šalvěj, muškátový oříšek, šafrán, Medvědí česnek 
  • + Dobrá nálada od Sonnentor
    + Sluneční polibek od Sonnetor a zázvor, případně chilli - pro pikantnější verzi
  • Navíc: Dýňová semínka, Gomasio, dýňový olej, Bílé pečivo na krutony, parmazán

Postup:

Dýni nakrájíme na malé kostičky, cibuli také nakrájíme. Do hrnce dáme lžíci ghí nebo oleje, orestujeme cibulku, přidáme dýni. Zalejeme zeleninovým vývarem nebo vodou a přidáme kostku Würzlu a koření. Vaříme cca 20-30minut, do té doby, než je dýně měkká. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přilejeme smetanu, lehce povaříme.

Polévku na talíři dochutíme dýňovým olejem, posypeme Gomasiem nebo dýňovými semínky.

TIP: Pokud chcete mít dýňovou polévku jako jediný a plnohodnotný chod třeba k obědu, je dobré do ní přidat červenou čočku (loupanou, půlenou). Jídlo tak bude obsahovat i dostatek bílkovin. Stačí, když propláchnutou čočku orestujete na cibulce spolu s dýní a společně povaříte a rozmixujete.