výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

Dýňový koláč s pekanovými ořechy bez lepku

Trošku neobvyklý koláč, který potěší zejména ty, kteří si nepotrpí na příliš sladké dezerty.

Suroviny:
Těsto:
• 1 hrnek rýžové nebo jiné bezlepkové mouky
• ½ hrnku mletých vlašských nebo pekanových ořechů
• 2 lžíce třtinového cukru
• Špetka soli, skořice
• Kůra z citronu nebo pomeranče (nebo Pomerančové vločky od Sonnentor)
• 2 vejce
• ½ másla (125 g) + kousek na restování dýně

Náplň:
• 400 g dýně Hokaido
• 5 lžic medu
• Šťáva z půlky citronu
• 2 vejce
• 3 lžíce zakysané smetany nebo tvarohu
• Skořice, kardamon, citronová nebo pomerančová kůra
• Kousek másla
• Pekanové nebo vlašské ořechy na ozdobu

Postup:
Těsto vypracujeme smícháním mouky, cukru, soli, citronové kůry, změklého másla a vajec. Zabalíme do folie a dáme alespoň na půl hodiny vychladit do lednice.
Dýni nakrájíme na malé kostičky. Do hrnce dáme rozpustit kousek másla a na něm orestujeme kostičky dýně spolu se skořicí, kardamomem a dalším kořením, podlijeme horkou vodou a dusíme 15 minut. Uvařenou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem, přimícháme med, šťávu z citronu, 2 vejce a zakysanou smetanu nebo tvaroh. 
Těsto vyndáme z lednice, vtlačíme do dortové formy vymazané nebo vyložené pečícím papírem, uprostřed propícháme vidličkou.
Do formy na korpus z těsta vlijeme náplň z dýně, ozdobíme ořechy. 
Zakryjeme alobalem a pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pak odkryjeme a pečeme ještě asi 10 minut.

TIP:
Vyzkoušejte použít místo vlašských ořechů strouhaný kokos a máslo zaměnit za kokosový olej. Koláč můžete ve finále ozdobit kokosovými lupínky.