výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

FALAFELY A TABOULEH

FALAFELY

Suroviny:
400 g namočené cizrny (cca 200 g suché, záleží na druhu) POZOR!!! Opravdu jen přes noc namočené cizrny! NEVAŘIT!!!
100 g kudrnky nebo hladkolisté petrželové natě
100 g cibule
10 g česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
řepkový olej na smažení


Postup:
Cizrnu, cibuli, česnek a kudrnku rozmixujeme v mixéru nebo tyčovkou najemno, osolíme, opepříme a přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky, které smažíme dozlatova v oleji.

TIP: přidejte trochu Hrašky pikant - bezlepkové směsi, která obohatí chuť a zajistí, aby kuličky držely hezky pohromadě.

Podáváme s jogurtovým dipem (stačí do jogurtu přidat česnek, sůl, pepř a petrželku či pažitku), harisou nebo chilli pastou a ideálně i zeleninovým salátem. Nebo s klasikou - TABOULEHem:


TABOULEH

Suroviny:
400 g rajčat
100 g kudrnky nebo hladkolisté petrželové natě
50 g suchého kuskusu
1 velký citrón
1 středně velká cibule
50 ml olivového extra panenského oleje
sůl
pepř

Postup:
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a kudrnku nasekáme najemno a vše smícháme. Do této směsi přidáme sušený kuskus (opět |POZOR - NIC NEVAŘTE!!!!Jen vysypte kuskus z krabice), citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1-2 hodiny odležet, kuskus krásně nabobtná, před podáváním ještě promíchejte a dochuťte.