výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

FAZOLOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny:

  •          1 a ½ hrnku fazolí Červená ledvina (nebo jiných menších fazolí)
  •          4 lžíce olivového oleje
  •          3 červené papriky – kápie
  •          1 feferonka
  •          3 červené cibule
  •          2 lžičky plnotučné hořčice
  •          Hrst mořské řasy Arame
  •          Chilli
  •          Sůl, černý pepř
  •          Petrželová nať

Postup:

Fazole propláchneme a přes noc (nebo na 8 hodin) namočíme do vlažné vody. Vodu z fazolí slijeme, do hrnce nalijeme novou vodu, přidáme hrst mořské řasy a uvaříme doměkka.

Kápie a feferonku omyjeme a osušíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. Vložíme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme v předem troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 minut. V průběhu pečení papriky otáčíme. Slupka kápií by měla být jakoby připečená – bude mít černé skvrny. Po upečení papriky ihned dáme do mikroténového sáčku a ten zavážeme. Papriky se zapaří a dají se lépe po vychladnutí oloupat.

Fazole, oloupané papriky, cibule i celý sós z pekáčku rozmixujeme, přidáme, podle chuti hořčici, zelenou petrželku, sůl, pepř, případně chilli, pokud je směs ještě málo pikantní.

TIP:

Fazole a luštěniny obecně je důležité umět správně připravit. To znamená předem propláchnout a namočit ve vodě. Před samotným vařením opět propláchnout a v nové vodě dát vařit do dostatečně velkého hrnce. Aby se snížila nadýmavost, přidáme hrst mořské řasy nebo bobkový list, případně saturejku. Vaříme v otevřeném hrnci.