výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

Ghí neboli přepuštěné máslo se používá zejména v indické kuchyni a je tradičním lékem podle ájurvédy.

Tím, že se z másla, jak jej známe, odstraní přepuštěním větší část bílkoviny, posune se stupeň přepalování z původních 150-180°C na 200-250°C. Takže s ghí můžete bezpečně i smažit.

Na rozdíl od másla nezvyšuje hladinu cholesterolu, ale dokonce ji i snižuje a je velmi dobré na trávení. Obsahuje vitamín A, B3, E a mnoho minerálů. Také má velmi příjemnou chuť. Podle ájurvédy je ghí opravdu lékem, promazává klouby a podporuje trávení, když jej smícháme s trochou medu a nastrouhaným zázvorem.

Používá se na přípravu jídel a do kaší.

/zdroj: internet, knihy o ájurvédě/