výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!

Je tady sezóna chřestu. Máte ho rádi? Já moc!

Chřest je velice chutná zelenina, která se dá výborně využít v kuchyni, recepty s ním jsou jednoduché a podle mé zkušenosti - čím jednodušší úprava, tím větší dobrota :-)

A proč je chřest doporučován z výživového hlediska? Protože je výborným zdrojem vlákniny, obsahuje řadu vitamínů - beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, esenciální oleje, riboflavin a stopových prvků (vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód). Výhodou je, že má malý obsah sacharidů a nízkou energetickou hodnotu, jen 25 kcal/85 kJ na 100 g!


K jeho léčebným vlastnostem patří to, že díky obsažené vláknině upravuje trávení a vylučování, podporuje peristaltiku střev, má diuretické účinky, brání zadržování vody v těle, tím má příznivý vliv na funkci ledvin a močových cest, údajně dokáže rozpouštět močové kameny a brání jejich tvorbě. Pomáhá při problémech s prostatou, u žen pak zmírňuje PMS a byl dokonce používán jako afrodisiakum, zlepšuje plodnost. Pomáhá udržet zdravé cévy, stimuluje krvetvorbu a zásobování těla kyslíkem. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Prostě hotový zázrak!!!


U nás se pěstuje na Mělnicku a dá se v Praze koupit na Farmářských trzích. Ale myslím, že ani tím z Lidlu neprohloupíte. Jak poznáte, že je čerstvý? Jednoduše, má pevné a zavřené hlavičky, a když ho ohnete, praskne.


A teď k přípravě - není nic jednoduššího. Odříznete suché konce stonků, u bílého chřestu pečlivě oloupeme škrabkou celý stonek. U zeleného stačí vzít škrabkou jen spodní část stonků. Mladé výhonky zeleného chřestu se nemusí loupat vůbec. A dáte vařit do vroucí osolené vody. Ideálně do speciálního hrnce, aby byl nastojato. Ale já používám hrnec normální a je to v pohodě. Bílý vaříte 7-9 minut, zelenému stačí méně času, tak 3-5 minut. Po uvaření dejte do ledové vody. Vodu, ve které se chřest vařil, nevylévejte! Dá se použít na polévku. A pokud jste vodu neosolili, použijte jako pleťovou vodu - údajně je chřestový vývar výborný na problematickou pleť. Ale to jsem vážně nezkoušela.


Krémová polévka z chřestu je luxusní! Uvařte ji stejně jako např. pórkovou - na másle nebo ghí orestujte šalotku, přidejte nakrájený chřest, zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, uvařte doměkka a rozmixujte tyčovkou, zjemněte rostlinnou nebo klasickou smetanou. Nakonec přidejte čerstvé bylinky - výborná je pažitka nebo opět medvědí česnek.


K vařenému chřestu stačí přidat nějakou dobrou omáčku - klasika je Holandská nebo zkuste třeba smetanovou s medvědím česnekem, rané brambory a máte výborný oběd.


No a nakonec tip na zapečený chřest - ideální je zelený, můžete ho zapékat samotný nebo stonky rozložit na nakrájené brambory (ideálně předvařené ve slupce v páře), masožravci si tohle můžou „vytunit" tím, že chřest obalí ve Schwarzwaldské šunce ;-) a pak posypat sýrem dle libosti (nejlepší je parmazán, ale zkuste třeba i sýr typu Brie), ale s rozumem a ohledem na obsah tuku .... Pak zakápnout olivovým olejem a přidat zelené bylinky. Stačí mu tak 15-20 minut na 200 stupňů.

No a pak chřestové rizoto, chřestový koláč z listového těsta.........Ale k čemu vás to nabádám!!!! :-)


Tak jen ŠPARGLU ZDAR! 
Zuzana K.
www.vyzivoukezmene.cz
(použité zdroje Wikipedie, Český chřest)