výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

JÁHLY

Patří mezi obiloviny, je to vlastně proso bez nestravitelné slupky. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků.

Jsou bezlepkové, velmi dobře stravitelné a patří nejméně alergizující potraviny. Pomáhají proti depresivním stavům, podporují pozitivní myšlení a prý i mladistvý vzhled. Jsou vhodné při stavech vyčerpanosti. Posilují slinivku, slezinu, žaludek a ledviny. Jsou močopudné, antibakteriální. Doporučují se rekonvalescentům, těhotným (údajně omezují riziko potratu), lidem s oslabeným trávením i cukrovkářům.

Obsahují železo, fosfor, hořčík, mangan, křemík a vitamíny skupiny B, nasycené mastné kyseliny a hodně vlákniny.

Příprava: Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vaří se podobně jako rýže - na mírném ohni, přikryté pokličkou, kterou je lépeVařené či dušené jáhly se také používají jako příloha obdobně jako rýže.