výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

KOLÁČ Z JÁHELNÉ MOUKY S MÁKEM

Suroviny:

70 g másla nebo ghí
250 g tvarohu
2 vejce
4 lžíce Agáve sirupu
40 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
100 g jáhelné mouky
50 g mletého máku
50 g mletých mandlí nebo oříšků
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
Muchovník nebo borůvky 
Citrónová kůra

Postup:

V míse smícháme tekutou směs z rozpuštěného másla, tvarohu, vajec a agáve sirupu. Vmíchejte cukr, mák, mleté ořechy, jáhelnou mouku s kypřícím práškem a sodou a citrónovou kůru.

Dortovou formu nebo menší pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto.

Navršíme borůvky nebo muchovník.

Pečeme cca 40 minut. Prvních 10 minut na 180 stupňů, pak už jen na 165 stupňů.

TIP: Podávej s bílým jogurtem.