výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

MISO PASTA

Miso je hnědá kvašená pasta, pro jejíž výrobu se používají sójové boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaký druh obiloviny. V Japonsku je miso velmi tradičním výrobkem, jehož původ sahá až do 6. století. Miso působí prospěšně při zvýšené hladině cholesterolu, alkalizuje krev a pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek. Ne nadarmo se někdy nazývá léčivou potravinou.

Nejběžnější druhy misa jsou:
genmai miso - z hnědé rýže a sójových bobů, jde o nejvíc prodávaný druh misa, je přirozeně bezlepkové
mugi miso - z ječmene a sójových bobů, má intenzivnější chuť a tmavší barvu než rýžové miso
shiro miso - z bílé rýže, je světlé, chuťově jemné, obsahuje nejméně soli
hatcho miso - ze sójových bobů, zraje nejdéle

Miso je vhodnou přísadou do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, jídel z ryb, pro úpravu mořských řas a zeleniny. Slouží k přípravě v Japonsku oblíbené miso polévky. 

TIP: Polévka s miso pastou je výborným ranním "vyprošťovákem", když to přeženete s alkoholem :-)