výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Suroviny:

  • 2-3 červené řepy
  • Olivový olej
  • Hrubozrnná sůl
  • Černý pepř

Dip:

  • Choceňský jogurt Max
  • Sůl, černý pepř
  • Bylinky dle chuti - výborné je Svěží koření od Sonnentoru nebo Medvědí česnek či čerstvá pažitka, pro drsňáky křen :)

Na ozdobu:

  • Piniové nebo vlašské oříšky

Postup:

Červenou řepu pořádně omyjte, neloupejte, osušte. Dejte na alobal, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dobře zabalte. Vložte do pekáčku a pečte minimálně hodinu na 190 stupňů. Nechte v alobalu vychladnout - pozor na horkou páru!

Jogurtový dip:

Vegani mohou jogurt nahradit silken tofu.

Ideální je, dát jogurt odstředit přes noc v lednici a dip si připravit dopředu, aby se chuť koření „rozležela“. 
Na vhodnou misku připevněte gumičkou plátýnko, vytvořte důlek a do něj dejte jogurt. Doporučuji Choceňák MAX, pokud držíte redukční dietu, zvolte méně tučný jogurt. Promíchejte lžící a nechte odkapat syrovátku. Občas promíchejte. Do hustého odstředěného jogurtu vmíchejte nadrobno nakrájené čerstvé bylinky - pažitku nebo listy medvědího česneku, případně sušený medvědí česnek nebo Svěží koření od Sonnentor, sůl, pepř. Výborný je dip s nastrouhaným čerstvým křenem.

Servírování:

Vychladlou řepu nakrájejte opatrně nožem na tenké plátky, které naskládejte do kruhu na talíř. Zakápněte olivovým olejem nebo kvalitním olejem z ořechů. Kdo má rád, může zakápnout i vinným octem. Posypte hrubou solí a čerstvě mletým černým pepřem. Přidejte piniové nebo vlašské oříšky. Doprostřed dejte lžíci dipu.

Tip: Výborné v kombinaci s kozím sýrem, který použijete místo dipu!