výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

POHANKOVO-SÓJOVÉ KULIČKY

Suroviny:

  • Pohanka
  • Sójový granulát v bio kvalitě
  • Řepkový olej
  • Cibule
  • Česnek
  • Miso pasta (Hatcho Miso)
  • Würzl sypký bez kvasnicového extraktu
  • Lněné semínko
  • Petrželka
  • Hořčice, Tamari
  • Hraška Pikant
  • Ovesné vločky (celiaci radějí vynechají)
  • Sůl, pepř, kmín, hořčičné semínko, muškátový oříšek mletý

Postup:

Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, česnek, hořčičné semínko, kmín, přisypeme pohanku, orestujeme a zalejeme horkou vodou, vaříme 5 minut a necháme asi 15-20 minut "dojít" bez vaření.

V horké (ne vařící) vodě rozpustíme lžíci Miso pasty, vsypeme sójový granulát a necháme marinovat 15minut. Scedíme, vymačkáme co nejvíc vody.

Rozmixujeme 2 lžíce lněného semínka v cca 1dcl vody a dáme na chvíli do mrazáku.

Smícháme vychladlý granulát, pohanku, lněné semínko, přidáme ovesné vločky, nakrájenou zelenou petrželku, dochutíme Würzlem, Tamari nebo solí, pepřem, muškátovým oříškem, přidáme lžíci plnotučné hořčice. Možno zahustit Hraškou Pikant.

Ze směsi uděláme kuličky, obalíme je ve strouhance a upečeme v troubě na pečícím papíru nebo usmažíme na slunečnicovém oleji na pánvi dozlatova.

TIP: Můžeme podávat jako předkrm, nebo se zelím, kysaným zelím, rajskou omáčkou, bramborem, kaší, knedlíkem jako hlavní chod, nebo upéct v pekáčku jako sekanou.