výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

PŘÍPRAVA GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉHO MÁSLA

Suroviny:
Doporučuji začít se 2 kostkami másla (čili cca 500g).
Máslo můžete použít jakékoli, samozřejmě platí, že se nedoporučuje šetřit, čím kvalitnější máslo, tím lepší ghí. Pokud máte bio máslo nebo přímo od farmáře, tím lépe. Pozor na "rádobymásla" - pohlídejte si, zda jde opravdu o 82% živočišný tuk.

Toto množství se bude přepouštět cca 30minut, čím více másla, tím delší doba, samozřejmě.

Postup:
Máslo dejte do kastrolu s hrubší stěnou. Nejprve při vyšší teplotě tuk rozpusťte a stále hezky pomalu ode dna míchejte. Na povrchu se začne vytvářet pěna, což je sražená bílkovina. Pěnu shrňte ke kraji, nabírejte lžící a odebírejte do jiné nádoby. Postup neustále opakujte cca 30minut.Pěny se tvoří čím dál méně. Tekutina je stále více čirá, zlatá a opravdu blýskavá. Ve finále si nachystejte sklenici (třeba od okurek) a připevněte gumičkou na sklenici plátýnko nebo látkový kapesník. Tekutinu přeceďte, nebudou v ní žádné sraženiny, které případně ulpěly na stěnách kastrolu. Nechte volně vychladnout připokojové teplotě. Uchovávejte buď v lednici, kde změní konzistenci - ztuhne, nebo klidně vychladlé jen zavřete víčkem, nezkazí se.

TIP: Zbylou pěnu nevyhazujte, lze ji použít třeba při pečení buchet.