výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

VEGANSKÁ VÁNOČKA

Potřebujete:

  • 1/2 kg mouky (např. špaldové - kombinace celozrnné a hladké)
  • 130 g rostlinného másla Bio Alsan 
  • 130 g třtinového cukru
  • 1/2 hrnku rozmixovaného tofu natural nebo silken tofu
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 ml rostlinného mléka
  • 1 kostka droždí
  • muškátový oříšek
  • trocha citronové kůry
  • špetka soli
  • lžíce rumu
  • 1/4 lžičky kurkumy na obarvení
  • rozinky, mandle

Postup:

Připravíme si kvásek – ve vlažném mléce rozmícháme lžíci mouky, lžíci cukru a kostku droždí a necháme v teple cca 15 minut kynout. Vymícháme těsto (můžeme využít domácí pekárnu) ze všech uvedených surovin, necháme v teple kynout cca 1 hodinu. Pak znovu hněteme a vpracujeme rozinky a mandle. Opět přikryjeme a necháme kynout 1-2 hodiny. Rozdělíme na 8 dílů, ze kterých uděláme „hady“ a upleteme vánočku. Pomažeme rozpuštěným rostlinným máslem, posypeme mandlemi a ještě cca 20-30 necháme kynout na plechu. 

Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi hodinu. Po vytažení z trouby opět pomažeme rostlinným tukem.