VEGANSKÁ VÁNOČKA
Potřebujete:
- 1/2 kg mouky (např. špaldové - kombinace celozrnné a hladké)
- 130 g rostlinného másla Bio Alsan
- 130 g třtinového cukru
- 1/2 hrnku rozmixovaného tofu natural nebo silken tofu
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml rostlinného mléka
- 1 kostka droždí
- muškátový oříšek
- trocha citronové kůry
- špetka soli
- lžíce rumu
- 1/4 lžičky kurkumy na obarvení
- rozinky, mandle
Postup:
Připravíme si kvásek – ve vlažném mléce rozmícháme lžíci mouky, lžíci cukru a kostku droždí a necháme v teple cca 15 minut kynout. Vymícháme těsto (můžeme využít domácí pekárnu) ze všech uvedených surovin, necháme v teple kynout cca 1 hodinu. Pak znovu hněteme a vpracujeme rozinky a mandle. Opět přikryjeme a necháme kynout 1-2 hodiny. Rozdělíme na 8 dílů, ze kterých uděláme „hady“ a upleteme vánočku. Pomažeme rozpuštěným rostlinným máslem, posypeme mandlemi a ještě cca 20-30 necháme kynout na plechu.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi hodinu. Po vytažení z trouby opět pomažeme rostlinným tukem.