výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

VEGANSKÁ ZELŇAČKA

Suroviny:

  • Řepkový olej nebo ghí
  • Cibule
  • Kysané zelí
  • Brambory
  • Paprika
  • Miso pasta
  • Sójová smetana
  • Uzený tempeh
  • Wűrzl
  • Sůl, pepř, kmín
  • Petrželka, celerová nať

Postup:

Na oleji nebo ghí orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme kmín, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, lžičku sladké papriky, krátce restujeme – pozor, papriku dávejte až nakonec, aby se nespálila, zhořkla by. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývar, případně přidáme kostku Wűrzlu, pak propláchnuté kysané zelí a na kostky nakrájené brambory. Vaříme cca 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme rostlinnou smetanu (např. AlproSoja) – nemusí být, vařte podle toho, co vám chutná. 

V misce si rozmícháme lžíci Miso pasty s vodou a vlijeme do polévky, která se už nevaří. Osolíme, opepříme, pokud je potřeba.

Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, na pánvičce rozehřejeme olej nebo ghí a orestujeme. Vyndáme z pánvičky na papírovou utěrku. Dáváme až do talíře s hotovou polévkou.