VEGANSKÁ ZELŇAČKA
Suroviny:
- Řepkový olej nebo ghí
- Cibule
- Kysané zelí
- Brambory
- Paprika
- Miso pasta
- Sójová smetana
- Uzený tempeh
- Wűrzl
- Sůl, pepř, kmín
- Petrželka, celerová nať
Postup:
Na oleji nebo ghí orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme kmín, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, lžičku sladké papriky, krátce restujeme – pozor, papriku dávejte až nakonec, aby se nespálila, zhořkla by. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývar, případně přidáme kostku Wűrzlu, pak propláchnuté kysané zelí a na kostky nakrájené brambory. Vaříme cca 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme rostlinnou smetanu (např. AlproSoja) – nemusí být, vařte podle toho, co vám chutná.
V misce si rozmícháme lžíci Miso pasty s vodou a vlijeme do polévky, která se už nevaří. Osolíme, opepříme, pokud je potřeba.
Uzený tempeh nakrájíme na kostičky, na pánvičce rozehřejeme olej nebo ghí a orestujeme. Vyndáme z pánvičky na papírovou utěrku. Dáváme až do talíře s hotovou polévkou.