výživové poradenství a kurzy vaření v Praze

VEGANSKÉ BANÁNOVÉ MUFFINY

Suroviny:

Tekutá směs:

  • 1-2 zralé banány
  • 2/3 hrnku mandlového nebo rýžového mléka
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 lžíce agáve sirupu

Sypká směs:

  • 1 a 1/2 hrnku mouky (lze použít špaldovou nebo bezlepkovou – rýžovou nebo jáhelnou a část mouky nahradit mletými mandlemi nebo ořechy)
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky pomerančové kúry
  • Špetka soli

Postup:

Tekutou směs vytvoříme tak, že banány rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme ostatní suroviny. Smíchat tekutou a sypkou směs, plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky, vlejeme těsto do 2/3 výšky košíčků.

TIP: Muffiny můžeme před pečením ozdobit kolečkem banánu nebo ořechem, které vmáčkneme do těsta, případně posypat mletými mandlemi a zakápnout agáve sirupem.

Pečeme prvních 15 minut na 180 stupňů, pak teplotu snížíme na 165 stupňů a pečeme ještě další 15 minut.